Wednesday, April 18, 2012

Sperziebonensalade met gepekelde rode ui en geroosterde amandelen

Dit is momenteel mijn favoriete salade. De gepekelde ui is een zege. Je kunt dus ui in een salade doen zonder dat je drie dagen daarna nog steeds stinkt naar een haringstal! Je hoeft hem alleen maar een paar uur in azijn, water, suiker en zout te leggen. De ui krijgt hierdoor een veel mildere smaak.

1 pond sperziebonen
½ venkelknol
1 stronk bleekselderij
½ middelgrote rode ui
1 el citroensap
¼ cup (3 el) rode wijnazijn
¼ cup (3 el) water
1 tl suiker
½ el zout
een handvol amandelen
2 el + 2 tl olijfolie

Snijd de venkel, de bleekselderij en de halve ui in zo fijn mogelijke dunne plakken. Meng de venkel met het citroensap om verkleuren te voorkomen.

In een kleine kom meng je de azijn, de suiker, het zout en het water. Doe de ui erbij. Laat de ui nu minstens een uur pekelen. Hoe langer je de ui kunt laten pekelen hoe beter de smaak wordt. Ik heb het natuurlijk over een paar uur.

Breng een grote pan water aan de kook en kook hierin de sperziebonen in vier minuten gaar. Je kunt de sperziebonen in wat ijswater leggen om te voorkomen dat de boontjes nog verder doorgaren. Je kunt de bonen ook onder een koude kraan afspoelen. Kook de bonen dan een minuut korter.

Verwarm een theelepel olijfolie op een middelhoog vuur in een koekenpan. Voeg de amandelen toe en toast ze in drie minuten. Breng de amandelen dan over op een bord en breng ze op smaak met zout en peper. Wanneer de amandelen zijn afgekoeld hak je ze doormidden.

In een grote saladeschaal meng je nu de sperziebonen, de venkel, de rode ui en de bleekselderij door elkaar. Voeg twee eetlepels van het rode wijnazijnmengsel en twee eetlepels olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper. Schroom niet om de hele kom aan rode wijnazijn aan de salade toe te voegen (want dat is heel lekker).

Noot: de gepekelde uien zijn, net als de geroosterde amandelen, ook lekker in een groene salade.

No comments:

Post a Comment