Thursday, May 3, 2012

Rabarber-aardbeientaart


Ik kon ze niet weerstaan: die prachtige frambozenrode stronken rabarber. Opeens had ik er een heleboel in mijn winkelwagen en geen idee wat ik ermee zou gaan maken. Het werd dit taartje. Ik gebruikte mijn favoriete taartdeeg, een pâte brisée (double crust pie dough). Dit deeg is niet al te zoet en kan dus gebruikt worden voor zowel taarten met zoete vulling als voor quiches. Goed verpakt kan het deeg een maand in de vriezer worden bewaard. Breng het wel altijd terug tot kamertemperatuur voordat je het probeert uit te rollen. Het recept komt van The Sono Baking Company cookbook en is kinderlijk eenvoudig. De vulling is een verzinsel op basis van de aloude wetenschap dat rabarber en aardbeien goede vrienden zijn. Het is niet voor niets een combinatie die je vaak ziet. Eet de taart wel binnen twee dagen want de vulling wordt erg waterig. Ach, dat moet toch niet al te moeilijk zijn?




Voor het deeg is nodig:
2 ½ cup bloem
2 tl suiker
1 tl zout
1 cup koude ongezouten boter, in kleine blokjes
¼ cup ijswater
extra benodigdheden: een taartvorm van ongeveer 23 centimeter

1. Zet eerst ¼ cup water in de vriezer om af te koelen. ¼ cup is een half klein Duralex glaasje. Vul het hele glaasje want het kan zijn dat je iets meer water nodig hebt.
2. Wanneer je in het bezit bent van een foodprocessor dan is het recept een fluitje van een cent. Doe de bloem, suiker en zout in een kom. Voeg de stukjes boter toe en mix totdat je grove kruimels ziet (in ongeveer tien seconden). Ik doe dit altijd met een elektrische mixer en ben er een paar minuten mee bezig. Terwijl je de mixer/foodprocessor aan laat, voeg je het ijswater toe. Het deeg moet bij elkaar komen maar niet nat of plakkerig zijn. Ik heb vaak een klein beetje meer water nodig dan ¼ cup.
3. Breng het deeg over op een werkblad met wat bloem. Verdeel in tweeën en verpak beide stukken in plastic huishoudfolie. Vorm er platte schijven van en laat de schijven een uur in de koelkast rusten.



Voor de vulling:
4 stengels rabarber, schoongemaakt en in stukjes van 2 cm gesneden
1 doosje aardbeien, schoongemaakt en gehalveerd
½ cup bruine suiker
¼ cup maizena
½ cup suiker
1 tl kaneelpoeder
¼ tl zout
1 ei, losgeklopt om over de korst te kwasten

Meng de rabarber, de aardbeien, de suiker, de maizena, het kaneelpoeder en het zout door elkaar.
Ik gebruik voor deze taart een aardewerken taartvorm die ik niet hoef in te wrijven met boter. Een metalen taartvorm is ook prima maar die zou ik wel even invetten.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (400 F).

Rol de eerste schijf deeg tot een cirkel iets groter als de omtrek van de taartvorm. Dit is de bodem en het onderste gedeelte van de zijkanten van de taart. Meestal lukt het me niet om die bodem uit één stuk te krijgen maar dat geeft niet. Een beetje plak- en vingerwerk kan geen kwaad. Het is immers een zelfgemaakte taart en dat mag je best zien.

Stort de vulling er in.

Maak nu op dezelfde wijze een dak van de tweede schijf deeg. Vouw het deeg over de vorm heen zodat je niets meer van de vulling ziet. De rand van de taart kun je met een vork decoreren. Maak vervolgens decoratieve sneden in het deegdakje. Kwast de taart nu in met wat losgeklopt ei en besprenkel met wat extra suiker. Hierdoor wordt de korst mooi knapperig en glanzend. 

Zet de taart op een bakplaat in de oven. Bak de taart twintig minuten op 200 graden en vervolgens nog vijfentwintig tot dertig minuten op 180 graden. De taart is klaar wanneer hij goudbruin is en er iets van het rabarber- aardbeienmengsel door de sneden bubbelt. Laat de taart afkoelen voordat je hem eet.



2 comments:

  1. Hoi Eva, Heb je recept geprobeerd. De bodem en het deeg in het algemeen viel wat 'zwaar' uit. Combinatie was aardbeien, rabarber was erg goed. Gaat wel veel suiker in zo'n taartje. Groeten, Margreet

    ReplyDelete
  2. Hoi Margreet,

    Wat leuk om te horen!

    Ik heb even wat onderzoek gedaan naar het deeg. Omdat het deeg naar jouw smaak te zwaar is, zou je kunnen proberen de boter zo koud mogelijk aan de bloem toe te voegen. Een foodprocessor maakt de stukken boter te klein dus een beter deeg bereik je met de hand en een pastry blender. Aangezien ik het Nederlands woord hier niet voor ken, voeg ik een link van Amazon toe. Die dingen kun je in een Nederlandse kookwinkel natuurlijk ook gewoon kopen.

    http://www.amazon.com/gp/product/B000QJE48O?ie=UTF8&tag=smitten-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=390957&creativeASIN=B000QJE48O

    Er moeten stukjes boter in het deeg zichtbaar blijven. Wanneer de boter in de oven smelt ontstaan er kleine luchtgaatjes in de bloem eromheen en die maken het deeg wat luchtiger.

    Een tweede idee is om het dak van de taart een ruitmotief te geven (zoals een klassieke appeltaart) in de plaats van een massief dak (met sneden).

    De hoeveelheid suiker heeft met de zuurheid van de rabarber te maken. Je kunt natuurlijk experimenteren met minder suiker. Helemaal als de aarbeien op hun best zijn en lekker zoet.

    Ik hoop dat je hier iets aan hebt!


    Groeten,
    Eva

    ReplyDelete