Ik kon ze niet
weerstaan: die prachtige frambozenrode stronken rabarber. Opeens had ik er een
heleboel in mijn winkelwagen en geen idee wat ik ermee zou gaan maken. Het werd
dit taartje. Ik gebruikte mijn favoriete taartdeeg, een pâte brisée (double
crust pie dough). Dit deeg is niet al te zoet en kan dus gebruikt worden voor
zowel taarten met zoete vulling als voor quiches. Goed verpakt kan het deeg een
maand in de vriezer worden bewaard. Breng het wel altijd terug tot
kamertemperatuur voordat je het probeert uit te rollen. Het recept komt van The
Sono Baking Company cookbook en is kinderlijk eenvoudig. De vulling is een
verzinsel op basis van de aloude wetenschap dat rabarber en aardbeien goede
vrienden zijn. Het is niet voor niets een combinatie die je vaak ziet. Eet de
taart wel binnen twee dagen want de vulling wordt erg waterig. Ach, dat moet
toch niet al te moeilijk zijn?
Voor het deeg is
nodig:
2 ½ cup bloem
2 tl suiker
1 tl zout
1 cup koude
ongezouten boter, in kleine blokjes
¼ cup ijswater
extra
benodigdheden: een taartvorm van ongeveer 23 centimeter
1. Zet eerst ¼
cup water in de vriezer om af te koelen. ¼ cup is een half klein Duralex
glaasje. Vul het hele glaasje want het kan zijn dat je iets meer water nodig
hebt.
2. Wanneer je in
het bezit bent van een foodprocessor dan is het recept een fluitje van een
cent. Doe de bloem, suiker en zout in een kom. Voeg de stukjes boter toe en mix
totdat je grove kruimels ziet (in ongeveer tien seconden). Ik doe dit altijd
met een elektrische mixer en ben er een paar minuten mee bezig. Terwijl je de
mixer/foodprocessor aan laat, voeg je het ijswater toe. Het deeg moet bij
elkaar komen maar niet nat of plakkerig zijn. Ik heb vaak een klein beetje meer
water nodig dan ¼ cup.
3. Breng het deeg
over op een werkblad met wat bloem. Verdeel in tweeën en verpak beide stukken
in plastic huishoudfolie. Vorm er platte schijven van en laat de schijven een
uur in de koelkast rusten.
Voor de vulling:
4 stengels
rabarber, schoongemaakt en in stukjes van 2 cm gesneden
1 doosje
aardbeien, schoongemaakt en gehalveerd
½ cup bruine
suiker
¼ cup maizena
½ cup suiker
1 tl kaneelpoeder
¼ tl zout
1 ei, losgeklopt
om over de korst te kwasten
Meng de rabarber,
de aardbeien, de suiker, de maizena, het kaneelpoeder en het zout door elkaar.
Ik gebruik voor
deze taart een aardewerken taartvorm die ik niet hoef in te wrijven met boter.
Een metalen taartvorm is ook prima maar die zou ik wel even invetten.
Verwarm de oven
voor op 200 graden Celsius (400 F).
Rol de eerste
schijf deeg tot een cirkel iets groter als de omtrek van de taartvorm. Dit is
de bodem en het onderste gedeelte van de zijkanten van de taart. Meestal lukt
het me niet om die bodem uit één stuk te krijgen maar dat geeft niet. Een
beetje plak- en vingerwerk kan geen kwaad. Het is immers een zelfgemaakte taart
en dat mag je best zien.
Stort de vulling
er in.
Maak nu op
dezelfde wijze een dak van de tweede schijf deeg. Vouw het deeg over de vorm
heen zodat je niets meer van de vulling ziet. De rand van de taart kun je met
een vork decoreren. Maak vervolgens decoratieve sneden in het deegdakje. Kwast
de taart nu in met wat losgeklopt ei en besprenkel met wat extra suiker.
Hierdoor wordt de korst mooi knapperig en glanzend.
Zet de taart op een
bakplaat in de oven. Bak de taart twintig minuten op 200 graden en vervolgens nog
vijfentwintig tot dertig minuten op 180 graden. De taart is klaar wanneer hij
goudbruin is en er iets van het rabarber- aardbeienmengsel door de sneden
bubbelt. Laat de taart afkoelen voordat je hem eet.
Hoi Eva, Heb je recept geprobeerd. De bodem en het deeg in het algemeen viel wat 'zwaar' uit. Combinatie was aardbeien, rabarber was erg goed. Gaat wel veel suiker in zo'n taartje. Groeten, Margreet
ReplyDeleteHoi Margreet,
ReplyDeleteWat leuk om te horen!
Ik heb even wat onderzoek gedaan naar het deeg. Omdat het deeg naar jouw smaak te zwaar is, zou je kunnen proberen de boter zo koud mogelijk aan de bloem toe te voegen. Een foodprocessor maakt de stukken boter te klein dus een beter deeg bereik je met de hand en een pastry blender. Aangezien ik het Nederlands woord hier niet voor ken, voeg ik een link van Amazon toe. Die dingen kun je in een Nederlandse kookwinkel natuurlijk ook gewoon kopen.
http://www.amazon.com/gp/product/B000QJE48O?ie=UTF8&tag=smitten-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=390957&creativeASIN=B000QJE48O
Er moeten stukjes boter in het deeg zichtbaar blijven. Wanneer de boter in de oven smelt ontstaan er kleine luchtgaatjes in de bloem eromheen en die maken het deeg wat luchtiger.
Een tweede idee is om het dak van de taart een ruitmotief te geven (zoals een klassieke appeltaart) in de plaats van een massief dak (met sneden).
De hoeveelheid suiker heeft met de zuurheid van de rabarber te maken. Je kunt natuurlijk experimenteren met minder suiker. Helemaal als de aarbeien op hun best zijn en lekker zoet.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
Groeten,
Eva