Tuesday, November 6, 2012

paddenstoelen bourguignon


Wat een succesrecept is dit, van Smittenkitchen (met enige aanpassingen van mijn hand). Een bourguignon zonder de boeuf dus vegetarisch! En ik kan je verklappen dat je het rundvlees helemaal niet mist. Ik vind het werkelijk wonderlijk dat de smaak van dit heerlijke gerecht ook zonder vlees bereikt kan worden. Bijkomend voordeel is dat je deze bourguignon ook op een doordeweekse dag kunt maken omdat het niet drie uur hoeft te sudderen zoals met rundvlees wel het geval zou zijn. Paddenstoelen zijn nu volop verkrijgbaar. Wij aten de bourguignon gisteravond met wat tagliatelle. Cáto (nu bijna tien maanden) at enthousiast mee. 

Wat je nodig hebt:

2 el olijfolie
2 el zachte boter
5 portobello paddenstoelen (steeltje verwijderd en in grove stukken gesneden)
klein doosje kastanjechampignons
½ wortel, fijngesneden
1 ui, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, knoflookpers
1 glas volle rode wijn
450 ml groentenbouillon
2 el tomatenpasta
1 tl verse tijm
1 ½ el bloem
5 sjalotjes, gepeld (of zilveruitjes)Verhit 1 el olijfolie en 1 el boter op hoog vuur in een pan met dikke bodem. Bak de paddenstoelen drie tot vier minuten totdat de paddenstoelen beginnen te kleuren maar er nog geen vocht vrijkomt. Haal de paddenstoelen uit de pan.

Draai het gas iets lager en voeg de tweede el olijfolie toe. Voeg de wortel, de ui en de tijm toe. Doe er wat zout en peper bij en bak dit alles tien minuten totdat de ui lichtbruin van kleur is. In de laatste minuten voeg je de knoflook toe.

Voeg dan het glas rode wijn toe en zet het vuur hoog. Laat de wijn tot de helft inkoken. Meng dan de tomatenpasta en de bouillon erdoorheen, voeg de paddenstoelen toe en zodra het mengsel gaat pruttelen, zet je het vuur weer wat lager. Laat de bourguignon twintig minuten pruttelen. Doe er na tien minuten de gepelde sjalotjes bij. 

Meng de resterende boter (1 el) en de anderhalve el bloem door elkaar en roer het door de bourguignon. Zet het vuur laag en laat de saus nog tien minuten pruttelen. Mocht je saus dan nog te dun zijn dan zet je het vuur weer wat hoger om de juiste dikte te bereiken.

Wij aten de bourguignon met tagliatelle. Het originele recept suggereert noedels, zure room en bieslook of peterselie.

Herfst, upstate New York 
No comments:

Post a Comment