Gisteravond kookte ik een heel lekker hapje. Zomaar, uit
het blote hoofd. Beetje knutselen in de keuken. Vast geïnspireerd geraakt door
Masterchef. Bent U ook zo’n fan van Masterchef? Elke avond kijk ik ademloos toe
hoe de kandidaten in vijf minuten tijd boodschappen doen in “the pantry” om dan
vervolgens binnen drie kwartier een subliem gerecht voor te zetten aan de jury.
Hun mystery box bevat rustig een zee-egel of levende garnalen maar zij gaan
onverschrokken te werk. De fantasie van de kandidaten is werkelijk
adembenemend. Ik denk dat Becky gaat winnen maar ik heb ook wel een zwak voor
Monti (Carlo, zo heet ze echt!). Monti draagt namelijk een hele mooie kleur
lippenstift, heeft een leuke haardracht én maakt ook nog eens een hele lekkere
soufflé. En dat kan lang niet iedereen zeggen.
Zo vindingrijk als bij Masterchef is mijn gerecht niet
maar het was wel heel lekker. En bovendien zie ik die kandidaten nóóit koken
met een huilende baby hangend aan hun been. Dan toch liever een gillende Gordon
Ramsay.
Wat ik deed was het volgende. Ik kocht 250 gram bio
rundvlees (hachee/goulashvlees), sneed dat in blokken en marineerde dat in een
glas rode wijn, een takje tijm, een laurierblad, twee tenen knoflook en een in
tweeën gedeeld ui. Ik dekte het vlees af met wat plasticfolie en zette het in
de koelkast. Toen ging ik bellen met mijn beste vriendin, stofzuigen, heel veel
boterhammen met kaas en vegetarisch gebraden gehakt eten en toen ging ik verder
met koken.
Ik haalde het vlees uit de koelkast, bewaarde de wijn met
de kruiden en depte het vlees enigszins droog. Toen deed ik een flinke lik
boter in mijn Creuset-pan. Ik bakte het vlees rondom bruin, haalde het vlees
uit de pan en bakte een uitje en knoflook aan. Vervolgens voegde ik wat in
reepjes gesneden bacon toe en een in grove stukken gesneden winterwortel.
Vervolgens ging het vlees terug in de pan, zette ik het vuur wat lager en deed
ik er schep bloem bij. Ik mengde alles goed door elkaar en bracht het op smaak
met zout en peper. Vervolgens goot ik de wijn met de kruiden (de tijm en het
laurierblad) in de pan, samen met een kop runderbouillon. Ik schilde twee
pastinaken en een meiknol, sneed ze in grove stukken en voegde ze aan het
stoofpotje toe. Op laag vuur stoofde ik het vlees en de groenten in twee uur
gaar. Twintig minuten voor het opdienen schilde ik een bodempje aardappelen
(klein kilootje) en dat bracht ik aan de kook. Toen de aardappelen gaar waren
en afgegoten, voegde ik de bij het vlees gegaarde groenten aan de pan met aardappelen
toe. Dit werd een stamppotje van aardappel, pastinaak, meiknol en winterwortel.
Ik maakte de puree smeuiig met een schepje jus. En zo zaten wij, praktisch met
bord op schoot, naar Masterchef te kijken!
Ps: dochter (vandaag precies dertien maanden) vond de stamppot heerlijk!
No comments:
Post a Comment