In zes maanden tijd vergaarde ik negen nieuwe kookboeken.
Twee ervan kreeg ik: “het Nederlands Bakboek” (geweldig) en “Lekker Joods”
(over de Joodse eetcultuur, nu als tentoonstelling te zien in het Joods
Historisch Museum). Gisteren kocht ik “Veg!” een vegetarisch kookboek van Hugh
Fearnley-Whittingstall. Ik kon het niet weerstaan. Elk gerecht in het boek
wilde ik direct maken en opeten. En dat is natuurlijk de beste aanleiding om
een kookboek te kopen. En dan nog vind ik dat ik eigenlijk te weinig kookboeken
heb. Ik zou wel elke week een nieuw kookboek willen kopen! Maar helaas zou ik dan écht failliet gaan.
Als je het mij vraagt zou er best wel wat beter geredigeerd mogen worden in kookboekenland dus ik zou zeggen: “culinaire uitgevers van Nederland, stuur mij Uw boeken en ik zal proefkoken en lezen!”
Als je het mij vraagt zou er best wel wat beter geredigeerd mogen worden in kookboekenland dus ik zou zeggen: “culinaire uitgevers van Nederland, stuur mij Uw boeken en ik zal proefkoken en lezen!”
Nu zit ik aan tafel, mijn dochter is in slaap gevallen op
de bank en er staat een Noord-Afrikaanse stoofpot met pompoen en kikkererwten
op het vuur. Het ruikt zalig (en is ook heel zalig gebleken!). Is het niet fijn
om al je eten in één pot te kunnen stoppen en dan te eindigen met een heerlijk
gerecht én zonder al te veel afwas? Soms (nee, eigenlijk vaak) denk ik dat ik kookboeken lezen leuker vind dan koken...Makkelijk en snel is in ieder geval zéér aan mij besteed! Ik deel direct het recept.
2 el zonnebloemolie
2 grote uien, in blokjes
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
1 tl versgemalen zwarte peper
1 tl kurkuma
½ tl kaneel
½ tl gemberpoeder
100 gr rode linzen
400 gr kikkererwten uit blik, afgegoten en afgespoeld
8 draadjes saffraan, geroosterd en fijngemalen
500 ml tomatensaus of passata
flinke handvol peterselie, grof gesneden
grote bos koriander, grof gesneden
300 gr pompoen
1,2 liter groentenbouillon
1 laurierblad
50 gr vermicceli, orzo of een andere kleine pastavorm
dadels voor erbij (indien gewenst)
Verhit de olie op middelhoog vuur in een grote pan. Voeg
de ui toe en bak tot deze net goud begint te kleuren. Draai het vuur middellaag
en doe de knoflook, bleekselderij, peper, kurkuma, kaneel en gember erbij. Bak
een paar minuten mee.
Voeg nu de linzen, kikkererwten, saffraan, tomatensaus,
peterselie en ongeveer de helft van de koriander toe. Laat op laag vuur
vijftien minuten koken.
Schil intussen de pompoen en verwijder de zaden. Snijd in
grove stukken.
Doe in de pan, samen met de bouillon en het laurierblad. Leg het
deksel erop en laat een half uur zacht koken. Voeg de pasta toe en kook tot
deze gaar is. Breng op smaak met zout en peper.
Dien meteen op, bestrooid met de rest van de koriander en
met een paar dadels, als je dat wilt.
No comments:
Post a Comment