Monday, January 28, 2013

Chocoladetaart



Soms heb je een goede chocoladetaart nodig. Dit recept is perfect. Het komt uit het kookboek “Van seizoen naar seizoen, een jaar in recepten” van Sophie Dahl. Sophie heeft heel veel mooie keukenschortjes en kleurrijke jurkjes. Haar recepten zijn simpel te maken en zeer geschikt voor doordeweeks. Ik maak voortdurend recepten uit dit boek (waaronder boeuf stroganoff). 

300 gr boter, heel zacht
500 gr fijne tafelsuiker
4 eieren
350 gr bloem, gezeefd
75 gr cacao, gezeefd
2 tl bakpoeder
2 tl vanille-extract
125 ml melk op kamertemperatuur
125 ml kokend water
sap en fijngeraspte schil van 1 sinaasappel
120 gr gehakte walnoten plus wat extra als garnering (ik gebruikte gemengde noten)
eventueel wat stukjes geconfijte sinaasappelschil als garnering (gebruikte ik niet)

Voor de ganache
250 gr pure chocolade van goede kwaliteit, gehakt
25 ml dikke room of slagroom

Verhit de oven tot 180 graden Celsius

Roer alle ingrediënten (behalve de extra noten en geconfijte sinaasappelschillen) een voor een in de aangegeven volgorde door elkaar.

Klop het mengsel tot een gladde massa, giet het in een met bakpapier beklede taartvorm en zet de taart ongeveer een uur in de oven.

Zet de chocolade voor de ganache in een kom op een pan zachtjes pruttelend water en blijf continu roeren zodat de stukjes gelijkmatig smelten. Breng de room in een kleine pan aan de kook, schenk hem bij de gesmolten chocolade en blijf roeren tot je een glanzende, gladde chocoladesaus hebt.


Smeer met een spatel een dikke laag van de ganache op de taart en strooi er de extra noten en de geconfijte sinaasappelschilletjes over. 

No comments:

Post a Comment