Tuesday, November 1, 2011

Halloweencake

Vorig jaar kwamen er minstens tien gekostumeerde kinderen aan de deur die keihard “Trick or treat” blèrden en vervolgens een ruime greep uit mijn mand met onverantwoord snoepgoed namen. Gisteravond kwam er helemaal niemand. Ik vermoed en vrees dat dit komt door de toegenomen misdaad in New Haven. Heel verdrietig en schadelijk omdat ik nu mooi zit opgescheept met een mand vol hygiënisch verpakte (anders moeten Amerikanen het niet) reepjes Snickers en Twixen.

Bovendien had ik ook al een pompoen-sinaasappel-abrikozencake gebakken die voor de gelegenheid was omgedoopt tot Halloweencake. Die cake is echter zó lekker dat die, ook zonder Halloween, wel op komt. Het recept komt uit het tijdschrift “Delicious” van september maar is uiteraard wel een beetje door mij aangepast. De cake is zoet genoeg zonder hem ook nog te bestuiven met poedersuiker en te besprenkelen met honing. Het recept bestuderend vond ik 250 gram gedroogde abrikozen ook wat overdadig. Ik heb ervoor gekozen 200 gram te gebruiken, waarvan 100 gram bruine ongezwavelde abrikozen en 100 gram zoete, gezwavelde oranje abrikozen. De oranje abrikozen worden in het originele recept gebruikt. Het toevoegen van ongezwavelde abrikozen is echter een mooi gezicht en geeft, mijns inziens, een goede balans aan de cake. Hij smaakte in ieder geval fantastisch.

150 gr bloem, gezeefd + extra om te bestuiven
225 gr geschilde flespompoen, in stukjes van 2 cm
fijngeraspte schil en sap van 2 biologische sinaasappels
150 gr zelfrijzend bakmeel (of, wanneer je in Amerika woont, 150 gr bloem en 4,5 gr bakpoeder: de verhouding 100 gr bloem/3 gr bakpoeder werkt uitstekend)
250 gr ongezouten boter
275 gr fijne kristalsuiker
2 eieren
1 1/2 tl vanille extract
200 gr gedroogde abrikozen, fijngehakt (100 gr gezwavelde/100 gr ongezwavelde)
2 el geschaafde amandelen

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius (320 Fahrenheit). Vet een taartvorm van 23 cm licht in. Bekleed de bodem met bakpapier en bestuif met bloem.

Stoom de pompoen in 8-10 minuten tot hij zacht is. Ik heb dit in een stoommandje gedaan. Draai het vuur uit en laat de pan zonder de deksel 1 minuut staan om uit te wasemen. Pureer de pompoen en zet apart.

Kook het sinaasappelsap in een pan op middelhoog vuur tot het stroperig is en ingekookt tot ongeveer 2 eetlepels, zo’n 8-10 minuten. Laat afkoelen.

Meng intussen de bloem en het bakmeel in een kom door elkaar.

Klop de boter en de suiker op middelhoge snelheid 4-5 minuten tot een licht en luchtig mengsel. Voeg één voor één de eieren toe, klop goed na elk ei. Voeg de pompoenpuree toe en klop tot alles goed is gemengd – het mag best een beetje grof zijn.

Voeg alle bloem op 1 el na toe en klop op de laagste stand tot alles gemengd is. Meng er voorzichtig de sinaasappelrasp, sinaasappelsiroop en vanille extract door. Schep de achtergehouden bloem door de abrikozen en roer ze door het beslag.

Schep het beslag in de voorbereide vorm, strijk de bovenkant glad en bestrooi met de amandelen. Ik ben erg voor een vrije interpretatie van recepten maar doe dit laatste wél. De knapperigheid van de amandelen is heerlijk in combinatie met de structuur van de cake!

Bak 60-75 minuten tot een satéprikker die je in het midden van de cake steekt er schoon uitkomt.

Laat 5 minuten afkoelen in de vorm.

Neem de cake uit de vorm en laat afkoelen.

No comments:

Post a Comment