Friday, December 30, 2011

Appelbeignets

Er zijn van die momenten dat ik er echt van baal dat ik niet in Amsterdam woon. Met Oud en Nieuw bijvoorbeeld. Er is namelijk niet veel dat ik lekkerder vind dan een appelbeignet. Ik ben zo dol op die besuikerde gefrituurde ronde engeltjes-op-de-tong-piesende-delicatesse dat ik me elk jaar verheug op de komst van al die oliebollenkramen in de stad. De meeste van mijn appelbeignets koop ik echter uiteindelijk bij de banketbakker waar ze nóg lekkerder zijn. Vaak zit daar spijs in of zo’n verloren bigarreau kers. Dat laatste hoort niet maar als je zoveel appelbeignets eet als ik dan ben je een kniesoor als je daarop let. Oliebollen vind ik ook lekker maar voor mij gaat er niets boven een appelbeignet. En laat je die hier nu niet kunnen kopen! Sterker nog, het lijkt erop alsof Oud en Nieuw volledig langs New Haven langsgaat. Ook in New York is het niet goed Oudjaaravond vieren: geen stiekem prematuur afgestoken rotjes, geen Top 2000, geen oudejaarsconference en morgen ook geen vuurwerk. Of wilt U dat armzalige door Coca Cola gesponsorde Times Square vuurwerk een naam geven? Nee, het valt allemaal niet mee.

Voor mij draait Oud en Nieuw om eten. Appelbeignets, grijze garnaaltjes, haring, gerookte makreel, toastjes met filet américain en harira soep. En champagne, veel champagne want van het verstrijken van de tijd word ik emotioneel en het moet wel gezellig blijven.

Ik waag me niet aan de al jaren durende discussie over wat nu een appelbeignet is en wat nu een appelflap. Ik bied hier simpelweg een acceptabel alternatief voor al die mensen die geen Nederlandse banketbakkerij of oliebollenkraam om de hoek hebben. Of die graag zelf bakken. Ik zou me persoonlijk nooit zelf aan oliebollen wagen maar mijn appelbeignets kan ik nu eenmaal niet missen. Ik sta letterlijk met mijn rug tegen de muur. Er zijn trouwens mensen die suggereren dat dit de echte appelbeignets zijn...

Voor circa 30 stuks (als Echtgenoot en ik hier maar genoeg aan hebben)

200 gr zelfrijzend bakmeel
1 ei
1 el kaneel
3 dl melk
6 goudreinetten
½ citroen
zonnebloemolie om te frituren

Snijd elke appel in vijf even dikke plakken die lijken op van die plakken blikananas. Dit kun je het beste doen door de appels te schillen en met een appelboor het klokhuis eruit te snijden. Vervolgens snijd je vijf mooie plakken van de appels. Sprenkel wat citroensap over de appelschijven om verkleuren te voorkomen.

Zeef het bakmeel met zout en kaneel boven een kom. Doe het ei en de melk erbij en klop met de mixer tot een luchtig, dun, glad beslag.

Haal de appelschijven door het beslag en laat even uitlekken.

Bak ze met een paar tegelijk in flink hete (175 graden) olie goudbruin en gaar. Dat duurt ongeveer een minuut of drie.

Laat even uitlekken op keukenpapier, stapel op een schaal en bestrooi met poedersuiker. Lekker veel poedersuiker!

1 comment:

  1. Kan ik me helemaal bij aansluiten: dit zijn de echte..... appelflappen zijn van bladerdeeg en komen uit de oven.
    Oliebollen? Er gaat toch niets boven de Oost Groningse van Henk...... (zeggen zelfs mijn jongens.) Ik bakte ze ( toen er nog voldoende afnemers waren) ook hier op oudjaarsdag achter buiten... De geur van de oliebollen van diverse buurvrouwen dreef dan over de tuinen...... erg gezellig. Vandaag even niet....de oliebolleneters zijn elders.
    Smakelijke jaarwisseling dan maar....... en een uitbreidend begin van 2012......

    ReplyDelete