Monday, February 6, 2012

Lemon bars

Vandaag breek ik een lans voor lemon bars. Een eenvoudig vierkant gebakje met een broze korst voorzien van een vulling van eieren, suiker en citroen.Amerika heeft een twijfelachtige culinaire reputatie. Veel Nederlanders associëren Amerikaans voedsel vooral met de frituur; donuts, kipnuggets en patat. Dit land heeft echter veel meer te bieden dan fastfood. De variatie aan koekjes en taarten bijvoorbeeld is indrukwekkend en origineel. Het houdt niet op bij de overgewaardeerde en overgedecoreerde cupcakes. Die schreeuwerige taartjes hebben wat mij betreft ten onrechte buiten hun landsgrenzen zoveel faam verworven. Er is zoveel meer dat zoveel lekkerder is: Er zijn red velvet cakes, key lime pies, cheesecakes, sponge cakes, pecan pies, brownies, chocolate chip cookies, pumpkin pies, poppy seed cakes, cinnamon buns en lemon bars. Die lemon bars liggen altijd zo nederig in de vitrine bij de koffiebar te wachten. Ze vragen nauwelijks aandacht maar eigenlijk verdienen ze best een plaatsje in de spotlights. Ze zijn namelijk ontzettend lekker. Ik adopteerde het recept van Smitten kitchen en zette het om naar Nederlandse hoeveelheden. Dit recept is voldoende voor een ovenschotel vol (zo ongeveer 20 lemon bars hoewel dit natuurlijk ligt aan de grootte van de vierkantjes die U maakt). De lemon bars die U overhoudt, kunt U invriezen. Ik maakte ze dit weekend, vroor het restant gisteravond in en Echtgenoot heeft er nu alweer een aantal ontdooid. Ze zijn de perfecte snack voor elf uur ’s ochtends met een kop verse koffie.

Voor de korst:
225 gr boter (1/2 pound) op kamertemperatuur
100 gr suiker (1/2 cup)
300 gr bloem (2 cups)
snuf zeezout

voor de vulling:
4 extra grote eieren op kamertemperatuur (Extra Grote eieren en anders vijf grote eieren: dit soort richtlijnen moet U nooit in de wind slaan)
300 gr suiker (1 2/3 cup)
1 el + 1 tl citroenschil (3 tot 4 citroenen)
sap van 4 citroenen ( in ieder geval 2/3 cup ofwel 158 ml)
90 gr bloem (2/3 cup)

extra benodigdheden: een ovenvaste schaal, denk formaat lasagneschotel (9 bij 13 inch).
elektrische mixer

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius (350 F). Vet de ovenschaal in.

Roer met een elektrische mixer de boter en de suiker tot een crème. Voeg de bloem en het zout toe. Vergeet het zout niet; de broze bodem is echt lekkerder met een zoute twist. Mix alles door elkaar.

Bestuif een keukenplank met bloem en vorm een bal van het deeg. Maak het deeg plat met de handen (gebruik een beetje bloem) en bekleed de ovenschaal met het deeg. Hier komt geen deegroller aan te pas maar dit is gewoon manuele arbeid. Maak een opstaand randje van een centimeter aan alle kanten en zet de ovenschaal in de koelkast om te koelen.

Bak de korst 15 tot 20 minuten totdat hij lichtbruin is. Laat de korst afkoelen en maak ondertussen de vulling.

De vulling: roer de eieren, suiker, citroensap, bloem en citroenschil door elkaar. Giet over de inmiddels afgekoelde korst en bak 30 minuten. De vulling mag niet langer vloeibaar zijn.

Laat afkoelen tot kamertemperatuur, snijd in vierkantjes en bestuif eventueel met poedersuiker.

No comments:

Post a Comment