Friday, December 23, 2011

Citroen-maanzaadcake

Heeft U nog behoefte aan last minute kerstideeën? Deze cake is een klassieker in de Amerikaanse keuken. In Nederland zie je hem wel in van die hippe koffiebarretjes. Hij is lekker voor een kerstbrunch of als dessert na een zwaar kerstdiner. Ik maak er warme gekruide thee bij.U heeft nodig:

voor de cake:
115 gr boter, zacht geroerd
115 gr suiker
4 grote scharreleieren
180 gr gemalen amandelen
30 gr maanzaad
de geraspte schil en het sap van twee citroenen
125 gr zelfrijzend bakmeel

voor de citroensiroop die over de cake gaat:
100 gr suiker
90 ml citroensap

voor de thee:
1 sinaasappel
een halve citroen
1 kaneelstokje
liter water
2 zakjes zwarte thee
honing, naar smaak

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Vet de bodem en randen van een springvorm in met boter en bekleed met bakpapier. De springvorm kan tussen de 20 en 24 cm zijn. Dat maakt helemaal niets uit.

Klop de boter en suiker met een elektrische mixer tot een luchtige, romige massa.

Klop de eieren er een voor een door. Wacht telkens met het toevoegen van het nieuwe ei tot het vorige ei volledig is opgenomen.
Spatel de gemalen amandelen, de maanzaadjes, de citroenschil, het citroensap en het gezeefde zelfrijzend bakmeel erdoor.
Schep het mengsel in de voorbereide springvorm en zet ongeveer veertig minuten in de oven. De cake moet licht goudbruin zijn. Wanneer je een cocktailprikker in de cake steekt en deze komt er schoon uit dan is de cake klaar.
Maak, terwijl de cake langzaam op een rooster aan het afkoelen is, de citroensiroop. Dit doe je door de suiker en het citroensap in een pan te koken tot alle suiker is opgelost. Prik in het nog warme gebak kleine gaatjes met een cocktailprikker en sprenkel de siroop erover. Laat de cake nu volledig afkoelen.

Maak de gekruide thee door een grote pan te vullen met de schil en de sappen van de citroen en sinaasappel, het kaneelstokje, water en de zakjes zwarte thee. Breng aan de kook, haal de pan van het vuur en laat de thee een kwartier trekken. Verwijder dan de theezakjes en zet de thee nog even op een medium hoog vuur. Voeg honing naar smaak toe.

No comments:

Post a Comment