Sunday, April 1, 2012

Simpel fijn volkorenbroodje

Volgend weekend is het Pasen. Pasen betekent uitgebreid brunchen. Dit broodrecept is heel snel klaar en levert een heel fijn brood op. Je bakt hem in een cakevorm en hebt niet eens een elektrische mixer nodig! Het kost hier een vermogen om goed brood te kopen. Helemaal voor ons, Nederlanders, die het gewend zijn om bijna elke middag met brood te lunchen. Je kunt vijftig dollar per week uitgeven aan gebakken brood maar je kunt het ook zelf doen. Nederlanders in Nederland moeten dit brood toch ook maar eens proberen. Ik weet wel dat een lekker brood daar snel gekocht is maar er gaat niets boven de geur van versgebakken brood in huis. Bijkomend voordeel (en dit voordeel is echt groot) is dat je het brood nog warm kunt eten met boter die er zo lekker overheen smelt en in het brood trekt. Het brood is binnen een paar minuten gemaakt maar moet natuurlijk nog wel rijzen en in de oven. Dus, even in elkaar draaien tijdens een kopje koffie, dan laten rijzen tijdens het douchen en veertig minuten voor de brunch in de voorverwarmde oven schuiven.300 ml warm water
één pakje droge gist (twee theelepels)
1 el vloeibare honing
1 cup (125 gram) bloem
1 cup (140 gram) volkorenmeel
1 cup (100 gram) havervlokken
1 ½ tl fijn zeezout
1 el gesmolten boter
extra benodigheden: een cakeblik

Giet 300 ml warm water in een maatbeker en strooi daar een zakje gist bij. Roer totdat de gist oplost en doe er de eetlepel honing bij. Laat vijf tot tien minuten staan.

In de tussentijd meng je de bloem, volkorenmeel, havervlokken en het zout in een grote kom.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (350 F). Plaats een rek in het midden van de oven.

Voeg nu het natte mengsel bij het droge en roer goed door. Dit kan dus eenvoudig met een lepel.

Vet een cakevorm in met wat gesmolten boter. Schep het brooddeeg in de vorm en bedek met een vochtige warme en schone theedoek. Zet de cakevorm op een warme plek en laat het brood een half uur rijzen.

Bak het brood in gemiddeld veertig minuten goudbruin. Ik zet het brood vervolgens een minuut onder de grill voor een knapperig korstje.

Haal het brood uit de oven, stort het uit op een rek en laat ietsjes afkoelen. Eet warm met roomboter (en eventueel wat jam of oude kaas).

No comments:

Post a Comment