“Good apple pies are a considerable part of our domestic
happiness” (Jane Austen)
Jane heeft
helemaal gelijk natuurlijk. Soms heb je echter niet zoveel tijd en wel zin in
appeltaart. Speel dan vals en bak een appelkruimeltaart, mét bramen. Je kunt
voor dit recept elk soort combinatie van vruchten gebruiken. Ik vind appel en
bramen lekker maar denk ook aan rabarber en aardbeien, perziken en frambozen,
peren en verse vijgen. Ik doe door het kruimelmengsel vaak ook nog wat
grofgehakte hazelnoten maar dit is niet nodig.
Het basisrecept
voor een crumble is:
225 gr bloem
115 gr boter
100 gr suiker
mespunt zout
eventueel: een
handvol grofgehakte hazelnoten
fruit:
450 gr gewassen
en schoongemaakt fruit (ik gebruik drie/vier appels en een bakje bramen)
3 el suiker
(bruine suiker is ook lekker)
eventueel: bij
appels is het lekker om wat geraspte citroen toe te voegen.
Wanneer je een
foodprocessor bezit schijn je alle ingrediënten voor de crumble daarin te
kunnen stoppen en druk je op “stop” wanneer het mengsel op fijn broodkruim
lijkt. Het nadeel hiervan, lijkt mij, is dat alle kruimels dan dezelfde
afmeting hebben. Ik wrijf het mengsel tussen mijn vingers totdat het kruimelig
wordt. Het is lekker om een mengsel te maken van grovere en fijnere kruimels.
Je ziet, niet alles kan door apparaten worden overgenomen!
Doe het fruit in
een ondiepe ovenschaal en strooi er de suiker over. Verdeel het crumblemengsel
over het fruit. Schud de schaal een beetje (zodat een paar stukjes fruit boven
de crumble uit komen) en zet de kruimel ongeveer een half uur in de
voorverwarmde oven (200 graden Celsius/395 F), tot de kruimel gelijkmatig
goudbruin van kleur is.
No comments:
Post a Comment