Tuesday, May 15, 2012

Dadel-notenbrood


Dit brood komt uit het kookboek “Good to the Grain” van Kim Boyce. In het kookboek staan alleen maar recepten met verschillende graansoorten of op graangelijkende soorten (teff, volkoren, rogge, maismeel, quinoa, spelt, barley, kamut, amaranth). Hier zijn alle soorten meel vrijwel overal verkrijgbaar. Ik hoop dat de meeste van die graansoorten in de Nederlandse natuurvoedingswinkels ook wel te koop zijn. Dit brood bestaat uit teffbloem, whole-grain pastry flour en gewone all-purpose flour (bloem). Voor de whole-grain pastry flour kun je tarwemeel gebruiken. Teff is zeker in Nederland te koop alleen waarschijnlijk niet bij de “normale” supermarkten. Ik heb mijn brood in een cakevorm gebakken.

Dit brood is ongelooflijk lekker bij een kaasplankje of met een flinke lik roomboter.

Wat je nodig hebt:

boter om de cakevorm in te kwasten
150 gram gehalveerde pecannoten
2 el olijfolie
½ tl zout
8 grote (Medjool) dadels, gehalveerd en ontpit

het droge mengsel:
100 gram bloem
150 gram whole-grain pastry flour (tarwemeel)
50 gram teff
1 el bakpoeder
2 tl vers geraspte nootmuskaat
1 tl zout

het natte mengsel:
100 gram koude ongezouten boter
50 gram suiker
2 eieren
4 eetlepels honing
5 eetlepels yoghurt

1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Meng de pecannoten met de olijfolie en een beetje zout en spreid ze uit over een bakblik. Rooster de pecannoten in het midden van de oven totdat ze goudbruin zijn (12 tot 15 minuten). Zet de pecannoten apart om te laten afkoelen maar laat de oven aanstaan.


2. In de tussentijd breng je 100 ml water aan de kook en dat gekookte water giet je over de dadels. Laat de dadels zacht worden terwijl je verder gaat met de volgende stappen.



3. Kwast een cakevorm of broodpan in met boter.

4. Zeef de droge ingrediënten een grote kom in en zet apart.




5. Doe de boter en suiker in een kom en mix met een elektrische mixer of een keukenapparaat totdat het crèmeachtig en licht van kleur is. Met zo’n ingenieus keukenapparaat waar je een mixer in kunt zetten is dat binnen drie minuten gebeurd. Met een elektrische mixer duurt het wat langer maar dat werkt ook.

6. Met een staafmixer of foodprocessor maak je de dadels met het weekwater zacht. Ik gebruikte zelf een staafmixer en besloot de dadels niet helemaal te pureren. Dat ging ook niet met die rot staafmixer die ik heb! Schraap de dadels naar een middelgrote kom. Voeg de eieren, honing en de yoghurt aan het dadelmengsel toe en klop totdat alles goed door elkaar gemengd is.

7. Meng de helft van het dadelmengsel door de kom met de boter en suiker op lage snelheid totdat het gemengd is. Voeg dan de helft van de droge ingrediënten toe en meng tot het net gemengd is. Dan de rest van de dadelpuree en de rest van het droge mengsel en mix 1 minuut op hoge snelheid. Schraap met een spatel alles van de randen van de kom en zorg ervoor dat alles goed door elkaar gemengd wordt. Voeg dan de pecannoten toe en roer ze door het beslag.

8. Schep het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant van het brood glad.

9. Bak het brood in het midden van de oven in 70 tot 75 minuten gaar. Wanneer het brood klaar is ruikt het alsof het BIJNA aan het verbranden is. Het brood moet diepbruin zijn. Wanneer je er een breinaald insteekt, moet hij er schoon uitkomen.

10. Haal het brood direct uit de vorm en laat op een rek afkoelen. Laat het brood volledig afkoelen voordat je het gaat snijden. Wanneer je het brood goed verpakt kun je het drie dagen bewaren. 

                       mijn eigen broodje

No comments:

Post a Comment