Dit brood komt uit het
kookboek “Good to the Grain” van Kim Boyce. In het kookboek staan alleen maar
recepten met verschillende graansoorten of op graangelijkende soorten (teff,
volkoren, rogge, maismeel, quinoa, spelt, barley, kamut, amaranth). Hier zijn
alle soorten meel vrijwel overal verkrijgbaar. Ik hoop dat de meeste van die
graansoorten in de Nederlandse natuurvoedingswinkels ook wel te koop zijn. Dit
brood bestaat uit teffbloem, whole-grain pastry flour en gewone all-purpose
flour (bloem). Voor de whole-grain pastry flour kun je tarwemeel gebruiken.
Teff is zeker in Nederland te koop alleen waarschijnlijk niet bij de “normale”
supermarkten. Ik heb mijn brood in een cakevorm gebakken.
Dit brood is ongelooflijk
lekker bij een kaasplankje of met een flinke lik roomboter.
Wat je nodig hebt:
boter om de cakevorm in te
kwasten
150 gram gehalveerde
pecannoten
2 el olijfolie
½ tl zout
8 grote (Medjool) dadels,
gehalveerd en ontpit
het droge mengsel:
100 gram bloem
150 gram whole-grain pastry
flour (tarwemeel)
50 gram teff
1 el bakpoeder
2 tl vers geraspte nootmuskaat
1 tl zout
het natte mengsel:
100 gram koude ongezouten
boter
50 gram suiker
2 eieren
4 eetlepels honing
5 eetlepels yoghurt
1. Verwarm de oven voor op 175
graden Celsius. Meng de pecannoten met de olijfolie en een beetje zout en
spreid ze uit over een bakblik. Rooster de pecannoten in het midden van de oven
totdat ze goudbruin zijn (12 tot 15 minuten). Zet de pecannoten apart om te
laten afkoelen maar laat de oven aanstaan.
2. In de tussentijd breng je
100 ml water aan de kook en dat gekookte water giet je over de dadels. Laat de
dadels zacht worden terwijl je verder gaat met de volgende stappen.
3. Kwast een cakevorm of
broodpan in met boter.
4. Zeef de droge ingrediënten
een grote kom in en zet apart.
5. Doe de boter en suiker in
een kom en mix met een elektrische mixer of een keukenapparaat totdat het
crèmeachtig en licht van kleur is. Met zo’n ingenieus keukenapparaat waar je
een mixer in kunt zetten is dat binnen drie minuten gebeurd. Met een
elektrische mixer duurt het wat langer maar dat werkt ook.
6. Met een staafmixer of
foodprocessor maak je de dadels met het weekwater zacht. Ik gebruikte zelf een
staafmixer en besloot de dadels niet helemaal te pureren. Dat ging ook niet met
die rot staafmixer die ik heb! Schraap de dadels naar een middelgrote kom. Voeg de eieren,
honing en de yoghurt aan het dadelmengsel toe en klop totdat alles goed door
elkaar gemengd is.
7. Meng de helft van het
dadelmengsel door de kom met de boter en suiker op lage snelheid totdat het
gemengd is. Voeg dan de helft van de droge ingrediënten toe en meng tot het net
gemengd is. Dan de rest van de dadelpuree en de rest van het droge mengsel en
mix 1 minuut op hoge snelheid. Schraap met een spatel alles van de randen van
de kom en zorg ervoor dat alles goed door elkaar gemengd wordt. Voeg dan de
pecannoten toe en roer ze door het beslag.
8. Schep het beslag in de
cakevorm en strijk de bovenkant van het brood glad.
9. Bak het brood in het midden
van de oven in 70 tot 75 minuten gaar. Wanneer het brood klaar is ruikt het
alsof het BIJNA aan het verbranden is. Het brood moet diepbruin zijn. Wanneer
je er een breinaald insteekt, moet hij er schoon uitkomen.
10. Haal het brood direct uit
de vorm en laat op een rek afkoelen. Laat het brood volledig afkoelen voordat
je het gaat snijden. Wanneer je het brood goed verpakt kun je het drie dagen
bewaren.
mijn eigen broodje
No comments:
Post a Comment