Omdat dit nu eenmaal beter klinkt dan pruimenclafoutis! Ach,
de titel klopt eigenlijk helemaal niet omdat ik in deze heerlijke taart behalve
pruimen ook abrikozen en nectarines verwerkte. Het zomerfruit is op dit moment
zo smakelijk dat ik altijd veel te veel koop en dan vervolgens het risico loop
dat de helft bederft voor ik aan het eten ervan toekom. En dan is er nog mijn
volgende makke: ik koop etenswaren omdat ze er mooi uitzien (ik heb nu zwarte
sperziebonen in de koelkast liggen) maar ik wil ze natuurlijk niet in de
vuilnisbak moeten gooien. Een clafoutis is altijd een goede manier om fruit op
te maken. Het is een taart die je maakt in een ovenschaal. Het beslag is zo
dun als pannenkoekenbeslag. De taart mag/zal er uit zien als een DIY (Do it
yourself) of zoals Amerikanen het zo graag noemen “artisanal”. In Nederland
noem je dat rustiek. Deze taart laat zich gemakkelijk in een vakantiehuisje
maken in een keuken met weinig spullen (hoewel je natuurlijk wel een oven nodig
hebt). Mijn clafoutis van vanmorgen is er wel heel rustiek uitgekomen. Dat
krijg je ervan als je tegelijkertijd een baby moet troosten en koffie moet
drinken. Hij ziet er niet uit maar hij smaakt heerlijk.
zoveel “stone fruit” als je in de ovenschaal kunt proppen (abrikozen,
pruimen, perziken, nectarines)
boter om je ovenschaal mee in te vetten
3 eieren
½ cup bloem (75 gram) bloem en een beetje extra om de
ovenschaal mee te bepoederen
½ cup suiker (100 gram)
snufje zout
¾ cup slagroom (180 ml) (ik gebruike lactosevrije melk)
¾ cup melk (180 ml) (ik gebruikte lactosevrije melk)
een scheutje vanille extract
poedersuiker om over de clafoutis te strooien (had ik niet
in "huis")
Verwarm de oven voor op 185 graden Celsius.
Vet de ovenschaal in met boter. Doe wat bloem in de
ovenschaal en schud de schaal zodat alle kanten met een dun laagje bloem bedekt
worden. Schud de overtollige bloem weg.
Snijd de vruchten doormidden. Verwijder de pit en leg ze met
de snijkant naar beneden in de ovenschaal.
Klop drie eieren los in een grote kom. Voeg de bloem toe tot
je een glad mengsel hebt. Voeg dan de suiker, het zout en wat vanille toe.
Vervolgens de melk/slagroom erbij en roeren tot je een mooi glad dun beslag
hebt.
Giet het beslag over de vruchten en bak de taart in 40/45
minuten gaar en goudbruin. Wanneer je een satéprikker in de taart kunt steken
en die komt er schoon uit dan is de taart klaar.
Besprenkel de taart met wat poedersuiker.
No comments:
Post a Comment