Friday, December 7, 2012

De beste vinaigretteMijn moeder noemt mij vaak een konijn en ik heb al lang geleden besloten dit niet als belediging op te vatten. Het konijnschap heb ik te danken aan mijn liefde voor sla. Ik bedoel blaadjes sla. Ik houd ook heel erg van salades maar het gelukkigst word ik van gewoon sla met vinaigrette, (dus zonder feta, tomaat, komkommer, pijnboompitten of allemaal andere opsmuk). Ik kan bergen sla eten en dus ben ik, althans volgens mijn moeder, net een konijn. Dit zijn mijn twee favoriete vinaigrettes.

Ooit las ik dat Jonnie Boer de olijfolie van de vinaigrette verwarmt om ervoor te zorgen dat de dressing dik en lobbig wordt. Dat is een hele lekkere vinaigrette:

2 el dijonmosterd
3 el rodewijnazijn
1 dl echt lekkere olijfolie
2 el gehakte peterselie
zout en peper

Hak de peterselie fijn, doe de azijn met peper en zout bij de mosterd en klop goed.
Blijf kloppen terwijl je de voorverarmde olie in een straaltje toe voegt.

Maar deze vinaigrette met wat frambozenazijn is ook heel erg lekker:

2 el dille
1 tl dijonmosterd
1 tl grove mosterd
2 tl poedersuiker
2 el rodewijnazijn
10 el arachideolie
4 el olijfolie
zout en peper
frambozenazijn

Maak de dressing door de mosterd, de poedersuiker en rodewijnazijn met elkaar te mengen. Voeg dan geleidelijk de olie toe terwijl je roert. Breng op smaak met zout en peper en voeg frambozenazijn toe naar eigen smaak. De dille doe je door de sla. 

Tip 1: verdrink je salade niet in de dressing. Giet telkens een klein beetje vinaigrette toe, meng de sla met je handen door elkaar en kijk telkens opnieuw of je genoeg hebt.

Tip 2: Meng de dressing pas vlak voor het opdienen door de sla anders wordt je sla slap.

Tip 3: maak gewoon eens een groene salade met Kerst: er staan waarschijnlijk al genoeg zware koolhydraatrijke gerechten op tafel.

Tip 4: maak je vinaigrette in een leeg jampotje zodat je het restant nog een paar dagen in de koelkast kunt bewaren. 

No comments:

Post a Comment