Monday, December 10, 2012

Opgerold feta en knoflookbrood met radicchio en munt



Ik ben dol op brood bakken. Niet alleen de geur in huis maakt het de moeite waard. Het is ook heerlijk ontspannend om deeg te kneden. Helemaal wanneer het deeg al een uur heeft staan rijzen. Wanneer je er dan voor het eerst met je handen doorheen gaat, is het zo heerlijk fluffy. Nu ben ik ook nog eens een fan van radicchio. Ooit zelfs fan geweest van een facebookpagina gewijd aan radicchio. Dit brood uit het kookboek van Yvette van Boven moest dus meteen worden getest en is zalig bevonden. De volgende keer doe ik er wel een klein beetje meer feta in (ik denk 100 gram in de plaats van 75 gram).

Hier komt’ ie:
Voor het brood
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
300 ml lauwwarme melk
1 el suiker
3 el olijfolie, plus wat extra voor het invetten
500 gr bloem
flinke snuf zout

voor de vulling
200 gr boter, op kamertemperatuur
2 teentjes knoflook, fijngehakt
3 el munt, fijngesneden
zwarte peper uit de molen en misschien een snuf zout
een fikse hand radicchio, schoon en in repen gesneden
75 (of 100) gram fijn verkruimelde feta

Maak eerst het deeg.
Los in een kan de gist op in de warme melk (kan heel goed met lactosevrije melk) met de suiker en de olijfolie. Vermeng de bloem met het zout en giet al knedend de lauwwarme vloeistof erbij. Let goed op dat alle gist meekomt!
Misschien moet U iets bloem toevoegen, maar kneed lekker door tot het een soepele en zachte bal is die niet meer plakt. (noot: dit duurt best even). Leg hem in een kom en dek af met een velletje plasticfolie. Laat 1 uur rijzen.


Maak de vulling.
Klop de boter met een mixer lekker romig. Voeg de knoflook, munt en peper toe en klop tot alles goed is vermengd. Maal er misschien wat zout door, naar smaak. Feta is ook zout, dus pas op. Laat dit ook afgedekt staan tot gebruik.
Blancheer de radicchio 2 seconden in kokend water en laat hem uitlekken in een zeef. Hak hem dan fijner.




Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet 1 ovenschaal of springvorm met opstaande rand in met wat olijfolie. Kneed het deeg nog een keer (ZALIG!), vorm er een rechthoek van en rol het op een bebloemd aanrecht uit tot een langwerpige lap van zeg 40 bij 50 cm. besmeer het deeg royal met de zachte knoflookboter, maar houd ¼ van het mengsel over voor straks. Bestrooi de boter met de feta. Rol het deeg op en wikkel het in plasticfolie. Leg de rol 15 minuten in de vriezer om wat op te stijven, zodat het snijden straks makkelijker gaat. Smelt de achtergehouden boter in een pannetje op het fornuis en draai dan het vuur uit.Snijd de rol in schijven van 3-4 cm dik. Schik ze naast elkaar in de beboterde vorm. Ze mogen lekker dicht tegen elkaar aan zitten. (Helaas was mijn schaal wel erg klein en piepten een paar van de rollen wel heel hoog boven de rest uit) Besmeer ze met de gesmolten knoflookboter en laat de broden nog 15 minuten staan. Bak ze daarna in 30 minuten goudbruin.


No comments:

Post a Comment