Uit het kookboek van de fijnste lunchplek van Amsterdam,
Gartine (Taksteeg 7, reserveren is zeer aan te raden) maakte ik eergisteren
deze kerstjam. Gartine is zo fijn dat ik even heb geaarzeld over het prijsgeven
van dit adres. Je kunt bij Gartine heerlijk lunchen en ze hebben ook een hele goede
high tea. Toen ik één van de eigenaren vertelde dat ik lactoseintolerant ben,
kwam hij pardoes op de proppen met een gestoofd peertje en kokosmelkijs omdat
ik de scone met clotted cream niet kon eten. Zo lief! Oh, en had ik al vermeld dat alles daar gewoon ontzettend lekker is?
Afijn, ik heb de hoeveelheid
gehalveerd en had nog steeds genoeg om zeven zeer royale potten te vullen.
Iedereen krijgt dit jaar een pot jam voor kerst!
Voor zes tot zeven potten jam heb je nodig:
1 sinaasappel
1 halve citroen
250 gr cranberry’s
1 kilo rood fruit (ik gebruikte aardbeien, frambozen, bramen en
blauwe bessen)
½ tl kaneelpoeder
¼ tl gemberpoeder
½ tl kruidnagelpoeder
½ el anijszaad
3 blokjes anijssuiker
1 dl rode port
620 gram geleisuiker (ik gebruikte 1 pakje marmello en 800
gr suiker: gewoon omdat ik mijn keukenkastje wilde opruimen)
Kook de sinaasappel in zijn geheel 40 minuten in ruim kokend
water. Pers de halve citroen uit. Snijd de zachtgekookte sinaasappel in vieren
en haal de pitten eruit. Verwarm de cranberry’s en het rode fruit in een ruime
pan samen met de kruiden, citroensap, sinaasappel, anijssuiker en de port.
Breng aan de kook, blend de jam met een staafmixer. Voeg de geleisuiker toe en
laat dit smelten. Giet de jam over in goed schoongemaakte jampotten.
No comments:
Post a Comment