Ik heb al vaker opgebiecht dat ik de winter vroeger
helemaal niets aan vond. Het enige opwindende van de wintermaanden vond ik
Sinterklaasavond, Kerst en mijn verjaardag. Nu is daar de verjaardag van mijn
dochter bijgekomen en mijn nieuwe liefde voor kou. Sinds de komst van mijn
dochter kijk ik het liefst naar kindjes met rooie konen op kleine sleetjes. Ik
erger me niet langer aan opstandige schooljongens die in de aanslag staan met
een sneeuwbal en het allerbelangrijkste: ik ben gestopt met fietsen wanneer het
glad is op straat. Mijn besluit om de fiets te laten staan zodra het begint te
ijzelen is een hele prettige. Nu geniet ik gewoon van de witte wereld. Vroeger
viel ik minstens één keer per winter en gaf ik de sneeuw de schuld. Wat een
hoop frustratie, woede en angst. Nu is het januari en het gaat tot nu toe goed.
Een belangrijk voordeel van de kou is bovendien dat je lekker vette dingen kunt
eten en dat je al dat vet met een stevige winterwandeling weer verbrandt. Voor
vandaag presenteer ik de saucijzenbroodjes van Yvette van Boven. Ik maakte ze
in de kerstvakantie maar ze lijken me ook uitermate geschikt voor na een barre
schaatstocht.
Dit is het recept voor 15 broodjes. Je kunt ze in de
vriezer bewaren en bakken wanneer je er zin in hebt.
1 kg rundergehakt (van de bioslager natuurlijk)
1 ei
3 el ketchup
75 ml ketjap
1 el worcestershiresauce
1 el kaneel
1 el piment of speculaaskruiden
1 tl nootmuskaat
2 el mosterd
1 handje paneermeel
scheut Tabasco, naar smaak
1 kleine tl zout
voor eromheen: 15 blaadjes roomboterbladerdeeg (wist u
trouwens wel dat de natuurwinkel veganistische bladerdeeg verkoopt voor mensen
met een lactoseintolerantie?)
1 ei
wat olie of boter om een bakplaat in te vetten
Kneed alle ingrediënten voor de vulling goed door elkaar
in een grote kom. Kijk even met het paneermeel, voeg zoveel toe tot de vulling
mooi samenhangend is: niet te nat, maar “zo lekker gladjes en niet plakkerig”
(Yvettes woorden, leuk!)
Ontdooi het bladerdeeg en verwarm de oven voor op 180
graden celsius.
Vet een bakplaat in of beleg hem met een vel bakpapier.
Rol voor elk velletje bladerdeeg een worstje van het
gehakt.
Vouw het bladerdeeg eromheen en druk vast met uw
vingertoppen.
Met een vork drukt u het daarna nog eens beter vast.
Ga door tot alle gehakt en velletjes bladerdeeg op zijn.
Leg alle ongebakken broodjes op een of twee bakplaten en
besmeer ze met een losgeklopt eitje.
Bak ze in een minuut of 25-30 mooi goudbruin.
No comments:
Post a Comment