Thursday, February 28, 2013

Suikervrije worteltjestaart



Op mijn dochters verjaardag wilde ik een taart presenteren zonder suiker. Ze werd één jaar en suiker was voor mij geen optie. Al struinend over het internet stuitte ik op de hele nuttige website van Heleen Quantrill, http://www.eetgoedvoeljegoed.com/ Een website gevuld met gluten- en suikervrije recepten. Deze carrot cake is gezoet met appeldiksap, bananen en rozijnen. De frosting is gemaakt met honing en eiwitten. Deze worteltjestaart is enorm gezond en hartstikke lekker. De taart blijft smeuïg en zacht tot wel een week na het maken. Op de foto kun je zien dat ik de taart verder versierde met partjes mandarijn.

450 gram amandelmeel (dat is helaas een beetje duur maar wel heel lekker: je kunt de amandelen natuurlijk ook zelf fijnmalen)
2 tl Keltisch zeezout
1/2 tl Baking soda
1 el kaneel
1 tl gemalen nootmuskaat
60 ml druivenpitolie of gesmolten kokosolie
2 rijpe bananen, geprakt
60 ml appeldiksap
5 grote eieren
300 gram wortels, geraspt
100 gram rozijnen
100 gram walnoten, gehakt

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Neem een ruime kom en meng hierin het amandelmeel, zout, baking soda en specerijen.

Kluts in een maatbeker de eieren los met de olie en appeldiksap en schenk dit bij het amandelmeel.

Als het beslag redelijk goed gemengd is, roer je de geraspte wortels, geprakte bananen, rozijnen en walnoten door.

Neem een ruim bakblik (30cm doorsnee of 30cm in het vierkant) en bekleed dit met een velletje bakpapier. Ik gebruikte, zoals je kunt zien, een taartvorm.

Zet het in de oven en bak in 40 minuten gaar of tot er een tandenstoker of mes schoon uit komt.

Laat een uur afkoelen en smeer er een frosting over.

Bewaar het in een luchtdichte doos in de koelkast.

De frosting (lekker maar absoluut niet nodig):

100 ml honing of agave
2 eiwitten

Neem een steelpan en verwarm hierin de agave of honing tot het bubbelt.

Draai het vuur laag en laat het ongeveer 5 minuten zachtjes koken tot de kleur verandert van licht-goud tot karamel kleur.

Neem een ruime kom en klop hierin de eiwitten stijf. 

Laat nu, terwijl de machine op langzaam staat, de hete honing of agave er voorzichtig in lopen totdat het goed gemengd is.

Bewaar in de koelkast maximaal 24 uur.

No comments:

Post a Comment