De afgelopen weken heb ik veel nagedacht over mijn blogs.
Met name http://evaverwondert.blogspot.nl/ bezorgt mij kopzorgen. Sinds ik weer in Nederland woon verwonder ik me
minder. Hoewel het mij een raadsel is waarom er wateroplosbare folie om
vaatwastabletten zit of waarom HG’s oplossing tegen zilvervisjes in zo’n grote
fles verkocht wordt. Volgens de reclame heb je na één keer gebruiken van het
wonderspul “nooit meer last van zilvervisjes”: wat moet ik dan in vredesnaam
met de rest van die fles? De hele wereld zilvervisjesvrij maken? Ik erger me bovendien groen en geel aan al
die mensen die “helemaal leuk" en "helemaal top(pie)" zeggen. “Spijkerbroekje, bloesje erin, hakjes”:
“helemaal leuk!”
Vannacht schrok ik wakker. Mijn blog van gisteren http://evakooktover.blogspot.nl/search?q=pannenkoeken bevatte
het werkwoord “versnaperen”. Ik weet niet hoe ik daarop ben gekomen. Volgens
mij bestaat het woord niet en ik bedoelde “vergapen” maar in zekere zin
bedoelde ik ook “versnaperen”. Wat ik namelijk bedoelde uit te drukken was het
plezier in het kijken naar schoonheid en de gelukzalige anticipatie/de belofte
dat je misschien zelf ooit ook zo mooi zou kunnen wonen. Het kijken naar mooie
dingen als het eten van een stuk chocolade of een andere lekkere versnapering.
Samenvattend komt het hier op neer: ik schrijf minder maar
kook meer, ben liever blij dan cynisch maar beste lezer, verlaat mij niet! Mocht
er echt een dringende behoefte aan ergernissen ontstaan dan kan ik altijd zien
wat ik kan doen. Zolang Emile Ratelband zich met zijn dikke lijf in een skipak
hijst voor programma’s als “Vliegende Hollanders” en dan niet van de schans
durft te springen heb ik altijd materiaal. Geloof me.
Voor vandaag een salade met spelt.
Het recept komt uit "Veg!":
1 kleine flespompoen, in kleine blokjes gesneden
4-5 el olijfolie
2-3 venkelknollen, in grove stukken (bewaar het groen als
dat eraan zit)
1 teentje knoflook, fijngehakt
50 gr walnoten
200 gr spelt (te koop bij de natuurwinkel)
sap van een halve citroen
20 gr harde geitenkaas of Parmezaanse kaas, geraspt, plus
wat extra voor erbij
klein handje peterselie
zeezout en versgemalen peper
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Doe de stukken
pompoen over in een grote braadslede.
Sprenkel er 2 el olijfolie over en breng
goed op smaak met zout en peper. Roer even door, zodat de pompoen met de olie
bedekt is.
Zet in de oven. Snijd ondertussen de venkel en voeg de
venkel en het teentje knoflook na vijftien minuten toe. Roer even door met een
extra eetlepel olijfolie. Laat twintig minuten in de oven staan (bij mij duurde
dit overigens bijna veertig minuten) tot de groente zacht is en aan de randen
begint te karamelliseren.
Strooi de walnoten erover en zet nog ongeveer tien
minuten in de oven. De noten moeten dan licht geroosterd en geurend zijn. Als
je de salade warm wilt eten (JA, veeeeeel lekkerder!) kun je de groente direct
uit de oven door de spelt roeren.
Kook de spelt terwijl de groenten in de oven staan in ruim
en goed gezouten water tot het gaar is maar nog wel bijt heeft. Bij spelt duurt
dat, in mijn optiek, vijfentwintig minuten. Giet af en laat wat afkoelen. Roer
de gebakken groenten, walnoten en olie uit de braadslede erdoor, de rest van de
olie, het citroensap, de kaas, peterselie en het venkelgroen. Breng op smaak
met zout en peper en schaaf er wat extra kaas over.
No comments:
Post a Comment