Tuesday, April 9, 2013

Haricots verts en courgettesalade met tahinidressing



Lieve lezer,

Deze arme blogster kon niet leven van bloggen alleen. Helaas moest ze aan het werk! Vergeef mij dus mijn minder frequente blogs maar blijf wel lekker koken van mijn site. Wanneer ik een nieuwe balans heb gevonden tussen werken, moederen, koken, sporten en schrijven dan komen de blogs vanzelf weer. Heb geduld en genade met mij.

Van onderstaande salade (uit "Veg!") wordt ieder mens blij. Zelfs de werkende moeder die vergaderingen binnenstapt met yoghurt op de mouw van haar colbert, zelfs de krijsende dreumes middenin een afschuwelijke vorm van peuterpubertijd. Ik zweer het!


voor de tahinidressing:
1/2 teentje knoflook tot pasta gestampt met een snufje ruw zeezout
2 el lichte tahini (eerst de pot goed doorroeren. Tahini koop je bij de natuurwinkel)
fijngeraspte schil en sap van een halve citroen
sap van een halve sinaasappel
1/2 tl vloeibare heldere honing
2 el olijfolie
zeezout en peper

Voor de salade:
2 el olijfolie
3 middelgrote courgettes (ongeveer 400 gr) in plakjes van 3 mm
sap van een halve citroen
1 rode chilipeper, van zaden ontdaan en fijngesneden
ongeveer 125 gr haricots verts, puntjes eraf
4 volle handen saladebladeren
12-18 ovengedroogde tomaten (snijd je tomaten doormidden, besprenkel ze met olijfolie, zeezout, peper, een laurierblad, verse tijm, een halve tl suiker en zet ze anderhalf uur op 150 graden Celsius in de oven)
handvol munt, fijngesneden

Maak eerst de dressing. Doe de knoflook in een schaaltje met de tahini, citroenschil en sap, sinaasappelsap, honing en wat peper en roer goed door elkaar. De dressing kan wat dik zijn en in een pasta veranderen maar maak je geen zorgen. Je kunt hem verdunnen door er wat water door te roeren tot je een romige druipende dressing hebt. Maak de dressing dus niet te dun! Roer er dan de olijfolie door. Proef en voeg eventueel wat exra zout en peper toe. De dressing is nu klaar voor gebruik.

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur en bak de plakjes courgette in gedeelten in een paar minuten tot ze zacht en aan beide kanten bruin zijn. schep ze in een schaal als ze klaar zijn.

Als je zo alle courgettes hebt gebakken, verdeel er dan ruim zout en peper, citroensap en chilipeper over en schep goed om.

Breng een pan met gezouten water aan de kook. Doe de haricots verts erin, breng het water weer aan de kook en blancheer ze in een minuut. Giet af en dompel ze in koud water. Giet weer af, dep droog met een schone theedoek en voeg toe aan de rest van de salade.

Stel de salade samen. Verdeel de bladeren over een grote ondiepe schaal en leg hier de courgettes, haricots verts, tomaten en munt op. Besprenkel met lekker veel tahinidressing en dien op.


No comments:

Post a Comment